• Kotka Olimpia

koteczka do adopcji Olimpiaur. w 2009
    Przeurocza, przymilna koteczka. Uwielbia głaskanie.

• kot Czaruś

kot do adopcjiur. w lipcu 2007 Sympatyczny kocurek, przymilny, grzeczny, łagodny, uwielbia głaskanie.
  • Kot Marcinek

kot do adopcjiDuży, puchaty kot o pięknym czarnym futrze. Marcinek jest bardzo przymilny, uroczy, przyjacielski.

Sterylizacja kotów

Sterylizacja kotów jest najbardziej humanitarnym sposobem zapobiegania bezdomności zwierząt.

Nie jesteśmy w stanie znaleźć domy dla wszystkich nowo narodzonych kociąt.  Nie jesteśmy w stanie zapewnić wszystkim kotom dobrych warunków życia, schronień, leczenia. Dlatego najlepszym sposobem poprawienia ich losu jest ograniczenie ich liczebności i zapobieganie urodzeniu kolejnych niechcianych kociąt.

Szczególnie ważna jest sterylizacja kotów domowych.

Wbrew panującej opinii, znalezienie dobrych domów dla dzieci twojej kotki  jest praktycznie nie możliwe. Ludzie często wierzą, że po prostu rozdadzą kocięta znajomym. Niestety w praktyce najczęściej okazuje się, że nikt ze znajomych nie chce kota. Zdarza się, że ci którzy przyjmą zwierzaka przez grzeczność, potem po cichu go wyrzucają i tłumaczą się że „kotek uciekł”.

Jeśli chcesz, żeby twoja ukochana koteczka miała śliczne dzieci, zastanów się czy  na pewno wiesz jakie będzie życie tych kociąt. Czy dzieci twojej koteczki będą miały dobre warunki życia? Czy nie skończą na śmietniku lub w schronisku?

Po co pozwalać aby twoja kotka miała potomstwo, skoro i tak musisz te kocięta oddać. Czy warto powiększać problem bezdomności zwierząt dla 2-3 miesięcy cieszenia się ślicznymi kociaczkami w domu?

Zabieg sterylizacji

Zabieg sterylizacji jest rutynowym, bezpiecznym zabiegiem wykonywanym przez lecznice weterynaryjne. Po sterylizacji kotka dochodzi do zdrowia w ciągu ok. tygodnia.

Sterylizacja zapobiega wielu chorobom jak ropomacicze lub rak sutek.

Kot po sterylizacji

Zabieg sterylizacji zmienia charakter zwierzęcia ale – na lepsze.

Wbrew panującej opinii zwierzęta nie tyją w skutek sterylizacji. Sterylizacja nie powoduje tycia. Przybieranie na wadze domowych kotów jest wynikiem braku ruchu i nadmiaru jedzenia a najczęściej dużej ilości smakołyków jakie raczą je opiekunowie.

Koty nie stają się ospałe i mało ruchliwe. Sterylizacji dokonuje się w momencie, gdy zwierzać osiąga dojrzałość (ok roku). W tym momencie kot naturalnie staje się bardziej stateczny. Przestaje być rozbrykanym kociakiem. Staje się bardziej spokojny. Sterylizacja nie powoduje, że kot staje się ospały.

Z drugiej strony sterylizacja zapobiega problemom behawioralnym kotów. Sterylizacja łagodzi agresję wśród kotów. Koty nerwowe, agresywne łagodnieją po sterylizacji. Sterylizacja może zniwelować problemy z kotem jak brudzenie, agresja, atakowanie, gryzienie.

W przypadku kocurów kastracja zapobiega takim problemom jak znaczenie, brudzenie w domu, brzydkiemu zapachowi.

Sterylizacja zapobiega zaginięciom kotów. Koty w poszukiwaniu partnera są w stanie uciec z domu. Zaginione koty w 90% nie znajdują się. Wyobraź sobie, że twój ukochany kot błąka się gdzieś głodny, zziębnięty i chory.

Zwierzęta nie myślą w kategoriach „co by było gdyby”. One po prostu żyją i nie zastanawiają się, że utraciły możliwość posiadania potomstwa. Sterylizacja znacznie zwiększa ich standard życia.

Sterylizacja kotów wolno żyjących

Osoby opiekujące się koloniami wolno żyjących kotów, dokarmiają i starają się zapewnić im schronienia, często borykają się z problemami protestujących ludzi, którzy są przeciwni obecności kotów. Kolonia kotów wysterylizowanych, która nie będzie się powiększać, zostanie łatwiej zaakceptowana przez ludzi.

Niedopuszczalnym i niehumanitarnym sposobem jest odławianie kotów i wywożenie ich do schroniska. Koty źle znoszą życie w stadach na małej powierzchni. Dlatego w schronisku szybko chorują i umierają. Ponadto na terenie skąd zostały usunięte wkrótce pojawiają się nowe koty i problem zaczyna się od nowa.

Lepszym rozwiązaniem jest zapewnienie bytu mniejszej kolonii wysterylizowanych kotów. Koty będą chronić osiedle przed szczurami a ich kolonia jest na tyle mała, że karmiciele są w stanie o nie zadbać.